3 Haziran 2019 Pazartesi
TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ MAYIS 2019
2019 Mayıs ayı itibariyle bir aylık enflasyon yüzde 0,95 oranında, oniki aylık enflasyon yüzde 18,71 oranında ve yıllık ortalama enflasyon ise yüzde 19,91 oranında artış göstermiştir.

Konfederasyonumuz üyesi sendikaların bağıtladığı toplu iş sözleşmelerinin bir bölümünde ücret zamlarının enflasyona endeksli olduğu ve ücret zammının hesabında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) esas alındığıbilinmektedir.

TÜİK’in ekte bir örneği gönderilen 03 Haziran 2019 günlü Tüketici Fiyatları Endeksi(2003=100) haber bültenine göre; 2019 Mayıs ayı itibariyle bir aylık enflasyon yüzde 0,95oranında, oniki aylık enflasyon yüzde 18,71 oranında ve yıllık ortalama enflasyon ise yüzde 19,91 oranında artış göstermiştir.

Öte yandan, bazı sözleşmelerde ücret zamlarının altışar aylık dönemler halinde gerçekleşen enflasyon esas alınarak uygulandığı bilinmektedir. Bu kapsamda, Aralık 2018-Mayıs 2019 dönemi itibariyle altı aylık enflasyon oranıMayıs 2019 endeks değeri olan413,52 rakamının, Kasım 2018 endeks değeri olan 395,48 rakamına bölünmesiyle bulunanyüzde 4,56 olmaktadır.